palaa alkuun

Viikko ilman tietokonetta

Kun tietokoneella istuminen on työ, huvi ja harrastus, on vaikea olla pitkiä aikoja kokonaan ilman tietokonetta. Olen kuitenkin onnistunut pitämään jo yli 10 vuotta yhden viikon vuodessa, jolloin en ole lähelläkään tietokonetta.

Kuva vuokramökin rannalta. On se vähän eri kuin ruudun katselu Kuva vuokramökin rannalta. On se vähän eri kuin ruudun katselu

Perheen kesken on vallinnut perinne, että aina heinäkuun ensimmäisellä viikolla lähdetään itärajalle mökkeilemään. Sääntönä on pidetty, että tietokoneet ja tabletit jää kotiin. Nuorempana tuo sääntö ehkä tuntui hassulta ja jopa ärsyttävältä. Nykyisin sitä osaa arvostaa ja haluaa pitää huolen, että kaikki osallistujat kunnioittavat sitä.

Harmillisesti matkapuhelinkielto ei ole käytännössä niin helppo toteuttaa, mutta jo tietokoneesta irti pääseminen edes viikon verran vuodessa on hieno saavutus. Aivot saa levätä kunnolla. Stressilevelit laskevat. Työt unohtuu.

Vuodesta toiseen on ollut jännä huomata kuinka tuolta viikon mittaiselta mökkireisulta palatessaan ei ensimmäisenä säntääkään avaamaan konetta. Päivastoin. Koneen avaamista koittaa välttää mahdollisimman pitkään kun onhan jo viikon selvinnyt. Tänä vuonna sain viivyteltyä muutaman päivän reisulta palaamisen jälkeen, kunnes oli pakko avata kone asioiden hoitamista varten.

Reilun viikon kestäneestä tauosta huolimatta, konetta on tullut avattua aikaisempaa harvemmin näin kesälomalla. Olen uhrannut paljon ajatusta tuottavuudelle, stressin lieventämiselle ja elämän laadun parantamiselle.

Tavoitteena olisikin, että jatkossa tietokone sulkeutuu kun työpäivä on pulkassa. Koneen voi avata työajan ulkopuolellakin, mutta vasta kun päässä on kirkas ajatus siitä, mitä koneella aikoo tehdä.

Näin kesällä olen paljon istuskellut parvekkeella ja kirjoitellut ideoita ruutuvihkoon. Tietokoneen kansi aukeaa vasta kun tiedän mitä aion tehdä tai on hoidettava asia, jonka hoitaminen puhelimella olisi tarpeettoman tuskallista.

Suosittelen kaikille tietotyöläisille vähemmän koneaikaa ja enemmän kaikkea muuta.

Julkaistu 16.07.2018

Biohajoava ohjelmistokehittäjä täynnä säilöntäaineita ja uusiutumatonta energiaa.
Juho Łɇħŧᵾ Lehtinen Twitterissä